ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΣΩΜΑ

Κονδυλώματα γεννητικών οργάνων: Συχνές ερωτήσεις και εικόνες

Κονδυλώματα γεννητικών οργάνων

Κονδυλώματα γεννητικών οργάνων. Τι είναι;
Τα κονδυλώματα είναι μικρά εξογκώματα που εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα της γυναίκας αλλά και του άνδρα, όταν αυτοί προσβληθούν από ένα συγκεκριμένο είδος ιού (ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων Human Papilloma Virus-HPV). O ιός HPV μπορέι έχει περισσότερους από 100 ορότυπους. Το 90% των κονδυλωμάτων προκαλούνται από τους ορότυπους 6 και 11.

Σε ποιο μέρος των γεννητικών οργάνων εμφανίζονται;
Τα κονδυλώματα στη γυναίκα μπορεί να εμφανιστούν στην είσοδο του κόλπου, στα μικρά και μεγάλα χείλη, στον πρωκτό και στο δέρμα μεταξύ του πρωκτού και των γεννητικών οργάνων. Μπορεί όμως να αναπτυχθούν και σε σημεία που δεν είναι ορατά, όπως το εσωτερικό του κόλπου και ο τράχηλος της μήτρας. Στον άνδρα κονδυλώματα εμφανίζονται συνήθως στο πέος αλλά μπορεί να εμφανιστούν και στον πρωκτό.

Πως μεταδίδεται ο ιός HPV;
Η μετάδοση του ιού HPV γίνεται μέσω δερματικής επαφής και ειδικότερα μέσω της σεξουαλικής επαφής. Ο ιός HPV απελευθερώνεται κατά μεγάλες ποσότητες από την επαφή μεταξύ του δέρματος και των κονδυλωμάτων.

Η χρήση προφυλακτικού κατά πόσο αποτρέπει την μετάδοση του ιού HPV;
H μετάδοση του ιού HPV δεν μπορεί να αποτραπεί πλήρως μέσω της χρήσης προφυλακτικού. Η πιθανότητα μετάδοσης όμως μειώνεται σημαντικά.

Πως θεραπεύονται τα κονδυλώματα; 
Για τη θεραπεία των κονδυλωμάτων υπάρχουν πολύ αποτελεσματικές κρέμες (όπως η ποδοφυλλοτοξίνη), ωστόσο είναι απαραίτητο ο γυναικολόγος να πραγματοποιήσει πλήρη γυναικολογικό έλεγχο και να ελέγξει όλο το εσωτερικό του κόλπου και τον τράχηλο για το ενδεχόμενο να υπάρχουν επιπλέον εστίες κονδυλωμάτων. Αν τα κονδυλώματα είναι πολλά σε αριθμό τότε το πιθανότερο είναι να αντιμετωπιστούν με κρυοπηξία ή με laser. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί τοπική ή και γενική αναισθησία.

Έχουν σχέση τα κονδυλώματα με την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας;
Όχι άμεσα. Το 90% των κονδυλωμάτων προκαλούνται από τους ορότυπους 6 και 11. Τα κονδυλώματα δεν είναι καρκίνος, ούτε εξελίσσονται σε καρκίνο. Ωστόσο μια γυναίκα που έχει κονδυλώματα είναι αρκετά πιθανόν να έχει μολυνθεί και από τους ορότυπους του HPV που έχουν ενοχοποιηθεί για τον καρκίνο του τραχήλου. Για το λόγο αυτό, οι γυναίκες με κονδυλώματα θα πρέπει να υποβάλλονται σε τέστ Παπανικολάου συχνότερα.

Πως θα αναγνωρίσω τα κονδυλώματα;
Παρακάτω θα δείτε εικόνες από κονδυλώματα γεννητικών οργάνων.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2016
To Top